10 november 2023
8.49 min
Tim Simmers

Vive la révolution!

Revolutie roept vaak beelden op van chaos. Van macht en dwang, een gewelddadige breuk met het verleden. Krantenkoppen over de noodzakelijkheid van hervormingen in de zorg, schetsen niet zelden vergelijkbare beelden van hel en verdoemenis: als we nu het roer niet omgooien, loopt het op alle niveaus vast – of het wordt allemaal onbetaalbaar – of beide. Aan alles een gebrek behalve zorgvraag, kort samengevat.

Revolutie brengt echter ook nieuwe kansen, een globale reset en achterlaten van ballast. De ruimte om te experimenteren, te falen, opnieuw te beginnen en vooruit te komen. Hoe wij als sector omgaan met verandering, heeft veel weg van het bekende model van Kübler-Ross. Hoe beter wij samenwerken, experimenteren en kennis delen, hoe sneller wij de fases van ontkenning, frustratie en somberheid achter ons laten, en in zorglandschap 2.0 vooruit kunnen.

Vive la révolution!

Tim Simmers is sinds 1 juni 2023 lid Raad van Bestuur van de Sint Maartenskliniek. Daarvoor was hij werkzaam als cardioloog en voorzitter MSB en tevens voormalig voorzitter van het Hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis. Hij maakte als specialist manager deel uit van het duaal management van de RVE Hart- en Vaatcentrum. Na zijn studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, volgde hij de opleiding tot cardioloog met als aandachtsgebied klinische elektrofysiologie. Daarnaast was hij directeur van het CardioVasculair Onderwijs Instituut (CVOI) en is hij voorzitter geweest van de commissie kwaliteit van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC).