5 november 2021
7.27 min
Michiel Smeets

Veiligheid is (g)een spelletje

Het is rond het middaguur, het is een mooie dag en op de verpleegafdeling is het lekker rustig. Scheen de zon maar altijd zo mooi, dan waren alle werkdagen net zo ontspannen als deze. Je gaat achter de computer zitten om even de email weg te werken, de patiëntenbel van kamer 1 gaat en je zegt zachtjes tegen de pager: ‘Een momentje’. Je drinkt je thee op terwijl je de laatste email wegwerkt. Wat je nog niet weet is dat je deze patiëntenbel nooit zal vergeten en dat het ziekenhuis morgenvroeg in de krant staat. Inmiddels ben je een minuut verder en loop je naar kamer 1 toe. De wandeling op de gang is het startmoment in onze VR omgeving. Nu word je voor de leeuwen geworpen, want als je de kamer binnenkomt zie je waarom de patiëntenbel ingedrukt is. De tablet op het nachtkastje staat in brand en de patiënt is in paniek. Wat doe je?

Medewerkers voorbereiden op ‘wat te doen bij…’ mag geen verhaal meer zijn uit een theoretische veiligheidsinstructie of e-learning calamiteiten. Een goede veiligheidsinstructie is praktisch en toets je in een nagebootste praktijksituatie. De nieuwe manier van voorbereiding speelt zich af in virtual reality. In ons digitale ziekenhuis worden doormiddel van spellen de basisprincipes van ‘wat te doen bij…’ uitgelegd. Je hebt interactie met je collega’s, je gebruikt de noodvoorzieningen en je ervaart het resultaat van jouw handelen. Je kan onbeperkt trainen en veilig oefenen. Ook in de finale maak je gebruik van een VR-bril. Je loopt digitaal door het ziekenhuis en je komt voor een paar incidenten te staan waarin jouw handelingen getoetst worden. Het certificaat van de cursus moet je echt verdienen door het behalen van een aantal punten. Maar let op, je kan ook strafpunten krijgen.

Michiel Smeets organiseert binnen de Sint Maartenskliniek de bedrijfshulpverlening (BHV). Een belangrijk onderdeel van die taak is om het risicobewustzijn in de organisatie te vergroten. Zijn positief-kritische instelling draagt bij aan innovatie, vooruitgang en kwaliteitsverbetering op het gebied van bedrijfshulpverlening.