11 november 2022
8.29 min
Karen Bevers

Op weg naar zinnige en zuinige reumazorg

De druk op de zorgkosten is groot en zal, met de toenemende zorgvraag, in de komende jaren alleen nog maar stijgen. Het ultieme doel: hoog kwalitatieve zorg tegen aanvaardbare kosten hebben we als stralend licht/baken, scherp op ons vizier.

Als reumatologie vragen we ons telkens af hoe we daar een bijdrage aan kunnen leveren.

In ons vak speelt medicatie een belangrijke rol. Dankzij indrukwekkende ontwikkelingen hierin in de afgelopen decennia heeft de reumatoloog een aanzienlijk arsenaal aan behandelingen tot zijn/haar beschikking om reumatische ontstekingsziekten effectief te behandelen en het verschil te maken voor de kwaliteit van leven van deze patienten.

Deze medicatie is echter zeer kostbaar en een belangrijke drijver achter de kosten die de reumazorg veroorzaakt. Daarnaast wordt de medicatie ontwikkeld en geproduceerd door de farmaceutische industrie die hun ontwikkelkosten graag terugbetaald zien, maar daarna ook een belangrijk winstoogmerk hebben als commercieel bedrijf.

In de presentatie wordt ingegaan op de innovatieve, evidence based initiatieven die in het reumacentrum ontwikkeld zijn om doelmatig ‘light’ (met minder medicatie of men minder kosten)dezelfde hoog kwalitatieve reumazorg te leveren.

Karen Bevers is reumatoloog en medisch manager van de afdeling reumatologie.

Daarnaast richt zij zich op het opleiden van jonge reumatologen en huisartsen.

Ik zet me in voor hoog kwalitatieve reumazorg, die geleverd wordt door een gemotiveerd team behandelaren.

In ons reumacentrum hebben we focus op het snijvlak van kwaliteit, wetenschappelijke innovatie en doelmatigheid.