5 november 2021
27 min
Daan Dohmen

Maartenslezing 2021

De wereld verandert. We doen steeds meer digitaal. En de zorg verandert mee. Digitale transformatie maakt het mogelijk patiënten veel meer onderdeel te laten worden van hun behandeling. Met slimme apps en wearables kunnen patiënten steeds meer zelf thuis doen wat normaal gesproken op de poli gebeurt. Met kunstmatige intelligentie worden grote hoeveelheden data slim geanalyseerd. Zo wordt het mogelijk om exact op het juiste moment, de juiste zorgverlener te raadplegen. En met digitaal contact maakt het niet meer uit waar een patiënt zich bevindt, want is contact altijd mogelijk. Onafhankelijk van tijd en plaats.
Wat zijn de belangrijkste trends voor de komende 2 tot 3 jaar waar het gaat over digitale transformatie? En wat zijn de effecten die we ermee kunnen bereiken? En hoe gaat de zorg er dan uitzien? Professor Daan Dohmen gaat in zijn lezing in op deze vragen. Hij put daarbij uit zijn eigen onderzoek en ervaring als voormalig kabinetsadviseur in de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Maar ook uit zijn dagelijks werk als digitale zorgondernemer, actief met meer dan 20 miljoen registraties in zeven landen in Europa en Afrika. Hoe houdt koude ICT, de zorg warm…

Prof. Dr. Ir. Daan Dohmen (1979) is ondernemer, investeerder en wetenschapper met een passie voor de zorg. Hij is oprichter van FocusCura dat hij inmiddels verkocht heeft. En van Luscii thuismonitoring, het snelstgroeiende healthtech bedrijf van Nederland dat actief is steeds meer landen in Europa en Afrika.
Hij is tenslotte Hoogleraar Digitale Transformatie in de Zorg aan de Open Universiteit. Met onderwijs en onderzoek richt hij zich op verdienmodellen voor digitale zorg en nieuw leiderschap. Daarover verscheen in 2021 de bestseller GREEN ON, met Daan als mede auteur. Het boek kwam met stip binnen als best verkochte managementboek. Het beschrijft een radicaal andere manier om innovatie effectief te organiseren, gebaseerd op principes van de Special Forces.