Innoveren is samen leren
Op de afdeling dwarslaesie werken revalidatieartsen, behandelaars, verpleegkundigen en de diverse ondersteunende diensten op interdisciplinaire wijze samen. Deze nieuwe manier van werken is in anderhalf jaar tijd deel gaan uitmaken van het DNA van de afdeling. Interdisciplinair samen-werken en samen-leren is een integraal onderdeel geworden van ons werk waardoor we continu kunnen blijven vernieuwen en verbeteren. Niet omdat het moet, maar omdat we ervan overtuigd zijn dat we zo de meeste waarde toevoegen. Niet voor niets zijn er meer patiënten opgenomen én is de sfeer verbeterd. Onze vernieuwingen gaan zeker over nieuwe technieken en kennis. Maar het gaat vooral ook over een nieuwe manier van samenwerken rond de revalidant én op de afdeling. Het effect is dat patiënten sneller op functioneel eindniveau zijn en medewerkers met meer plezier, deskundigheid en autonomie hun werk doen. Of we al klaar zijn? Nee, zeker niet. We blijven ons ontwikkelen door bestaande zaken verder te verbeteren en tegelijkertijd nieuwe ideeën en mogelijkheden gericht een kans te geven. Zo blijven we in beweging!
We laten jullie graag voorbeelden zien uit onze praktijk!
In de jaren ’80 was er in Nederland behoefte aan meer specialistische revalidatiezorg. In 1988 heeft de Sint Maartenskliniek de formele toekenning gekregen voor een dwarslaesieafdeling. Hiermee kwam er ruimte om patiënten met een dwarslaesie gerichter en specifieker te behandelen. De groei heeft zich voortgezet en ook na de verhuizing naar de nieuwbouw in 2020 is de afdeling in beweging gebleven.
Tegenwoordig werkt hier een team van ongeveer 90 medewerkers, bestaande uit revalidatieartsen, behandelaars en verpleegkundigen. Samen met de diverse ondersteunende diensten geven zij dagelijks en met veel toewijding invulling aan specialistische dwarslaesiezorg.
De ambitie van de afdeling is stevig: wij willen als voorbeeld worden gezien in specialistische dwarslaesiezorg. We geloven in de kracht van ons team. Naast onze specifieke kennis en kunde zien we samenwerking als een belangrijke succesfactor: samen zijn we meer dan de som van de delen. Daarom organiseren we onze samenwerking interdisciplinair. Tegelijkertijd koesteren we een open en lerende cultuur, die collegiaal, prettig en veilig is waarin iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Vanuit het principe ‘al doende leren en al lerende doen’ worden we iedere dag beter in wat we doen.