5 november 2021
41.03 min
Boris Konrad

Geheugen in beweging

Hoe kan geheugen ontstaan uit grijze cellen? Waarom vergeten we iets belangrijks maar onthouden we de meeste onzin?  Kan regelmatige geheugentraining het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer voorkomen? En waarom heeft een zenuwcel een voorkeur voor Jennifer Aniston?

Ons geheugen is geen vastgelegd talent. Train je het met geheugentechnieken zijn onmogelijk lijkende prestaties te bereiken. Boris Nikolai Konrad is meervoudig wereldkampioen geheugensporten en geheugenonderzoeker. Hij belooft ons meerdere malen te verbazen: wanneer hij zijn eigen “magische” geheugenvaardigheden demonstreert. En wanneer we zelf meer kunnen herinneren in een zeer korte tijd dan wij nu voor mogelijk houden. Dankzij geheugentechnieken, die wetenschappelijk onderbouwd, nuttig in de zorg en nuttig in de dagelijkse leven zijn. Boris laat ook onderzoek zien, welke een mogelijke rol voor deze geheugentechnieken in de revalidatie bestaat maar ook, waar grenzen liggen.

Dr. Boris Nikolai Konrad (1984), geheugenwetenschapper, psycholoog en neurowetenschapper, is verbonden aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij onderzoek doet naar de neuronale basis van geheugentraining. Hij haalde het Guinness Book of Records en won met zijn team viermaal het wereldkampioenschap geheugensport. Hij geeft wereldwijd lezingen en seminars en verschijnt regelmatig in de media. Zo was hij o.a. te zien in Wedden dat ik het kan en Holland’s got Talent. Hij is vader van vier kinderen en in zijn vrije tijd enthousiaste sport stacker.