11 november 2022
8.53 min
Kees-Jan van der Klooster

De impact van ons handelen op het welzijn van de ander

Het Wheelchair Skills Team is een initiatief ontstaan van uit de missie Rolstoelvaardigheid op Niveau van K-J Projects. De stichting zet zich in brede zin in om de participatie van mensen met een beperking in de samenleving te bevorderen.

De motivatie om het rolstoelvaardigheidsniveau in Nederland naar een hoger plan te tillen kwam toen Kees-Jan in 2005 startte met het geven van zijn eerste lessen op jeugd,- en sportweekeinden in Zeeland en Brabant. In 2006 organiseerde hij in samenwerking met een aantal lokale partijen ook zijn eerste trainingen voor volwassenen op de Boulevard in Vlissingen.

Quote Kees-Jan
‘Toen ik zag wat de impact van de trainingen op de zelfstandigheid en vrijheid van de deelnemers was, was voor mij één ding duidelijk: dit zijn zeker niet de enigen in die hier baat bij kunnen hebben.’

De jaren er na gaf hij, naast zijn top sportcarrière, op kleine schaal trainingen aan kinderen en volwassenen. In 2013 werd K-J Projects benaderd door de Hogeschool Utrecht die onderzoek wilde doen naar de kindertrainingen en de effecten hiervan. Inmiddels hebben meer dan 250 kinderen en volwassenen deelgenomen aan een trainingsprogramma en kregen meer dan 1000 rolstoelers tips tijdens workshops door het hele land.
Voor lang niet iedereen is de wheelie vanzelfsprekend en voor velen is een ritje over straat meer afzien dan eens even lekker ontspannen er op uit gaan.
Het Wheelchair Skills Team is een project waarmee K-J Projects een impuls wil geven aan de bestaande norm van wat er kan met een rolstoel in het dagelijks leven. We zien dat te veel mensen gebrek hebben aan vertrouwen en/of vaardigheden met hun rolstoel en hierdoor een belangrijk deel van hun zelfstandigheid laten liggen.
Wat ons betreft erg zonde en het is hoog nodig dat hier de schouders eens onder worden gezet. Het Wheelchair Skills Team zet zich met een frisse en positieve visie in om mensen vaardiger te maken en de kennis over rolstoelvaardigheid zowel bij gebruikers als professionals te vergroten.
Op deze site vind je activiteiten en informatie om je rolstoelvaardigheid en kennis daarover te vergroten.
Voor meer informatie www.wheelchairskillsteam.nl

Kees-Jan van der Klooster is de oprichter van K-J Projects en het Wheelchair skills Team en voormalig paralympier – 2010 -2014 (zitskier).